Stipendier för goda gymnasiearbeten

Växjö S:t Sigfrid Rotaryklubb vill visa sitt engagemang i närsamhället genom att premiera goda insatser i gymnasieskolan.

Klubben har därför instiftat två stipendier på vardera 2 000 kr vilka tilldelas de två elever som gjort de bästa gymnasiearbetena vid Växjö Katedralskola.

Beslut om vilka elever som ska tilldelas stipendierna fattas av Växjö Katedralskolas Stipendienämnd efter förslag från lärare och rektorer.

Stipendierna delas ut i samband med rotaryklubbens möte under juni månad då stipendiaterna också presenterar sina gymnasiearbeten.

Ella Savolainen, student på Katedralskolan i Växjö, är en värdig vinnare av Rotary S:t Sigfrids pris för årets gymnasiearbete 2021.

Med sin intervjustudie på temat Finsk, Svensk eller mittemellan - belyser och undersöker Ella sverigefinnars situation i Sverige.

–Det finns inte så många studier på det här temat. Eftersom mina föräldrar kommer från Finland och vi har släkt i Finland som vi besöker varje år har jag en naturlig koppling som jag tycker var intressant att belysa, säger Ella Savolainen.

Hon har intervjuat första och andra generationens invandrare från Finland och ger ett rakt svar på frågan om vilket som är viktigast för att behålla sin finländska identitet.

–Språket är utan tvekan viktigast. Modersmålet måste man underhålla liksom kulturen och allt som hör till den. Mina intervjuer visar också den finländska identiteten är djupt rotad, oavsett hur länge man bor i Sverige, säger Ella Savolainen.

Hon jobbade med sitt gymnasiearbete från oktober 2020 till mars 2021 och känner, när hon nu klarat sin studentexamen att det har varit ett mycket speciellt år.

–Pandemin har inneburit mycket hemmastudier under i princip hela årskurs två och halva årskurs tre. Det har påverkat studierna negativt men jag är ändå inställd på att plugga vidare. Målet är att komma in på psykologprogrammet. Jag vet att konkurrensen är tuff men jag tror att det är utbildning som passar mig och ger mig en bra framtid, säger Ella Savolainen.

Lycka till!

Berne Persson

Foto Berne Persson

David belönas för sitt stora musikintresse.

Musiken är ett stort intresse för David Stern från Tolg.

Med studentexamen från Katedralskolan har David nu också blivit belönad med Rotary S:t Sigfrids pris för sitt gymnasiearbete där han återskapar musik på professionell nivå i sitt hem i Tolg.

–Det känns förstås bra att bli uppskattad för ett arbete som jag från hösten 2020 fram till maj i år har lagt ned 250 timmar på att genomföra, säger David Stern.

Motiveringen till Davids gymnasiearbete är imponerande.

”För att du med kreativitet, kirurgisk nyfikenhet och teknisk briljans visar att det är fullt möjligt att återskapa ljudbilden av professionella musikproduktioner hemma i sovrummet.”

Nu drömmer han om att bygga en egen studio i Tolg där han genom att använda dator, mjukvara, och musikutrustning av alla möjliga slag vill återskapa musik från skilda musikstilar.

–Faktum är att elektronisk musik kan vara enklare att återskapa än akustisk musik. Själv är jag mest slagverkare men jag spelar litet allt möjligt som exempelvis piano, gitarr och bas.

Med sin färska studentexamen avklarad siktar David Stern närmast på att plugga vidare på Linnéuniversitetet och en ettårig utbildning i musikproduktion.

–Det blir lagom att börja med när man inte riktigt vet vad man ska fokusera på. Men jag strävar efter att jobba med musik i framtiden, säger David Stern.

Foto Berne Persson

Lycka till!